A Geoinform büszke arra, hogy a szénhidrogén ipari kutatási eszközök üzemeltetésében szerzett tapasztalatait és az eszközökhöz kapcsolódó K+F tudását más cégek is igénybe veszik fejlesztéseik során. A Geoinform szakmai partnerként vett részt a Zerlux Kft. magas felbontású lyukkamerájának kifejlesztésében.     

A Zerlux által fejlesztett kamera újdonsága az adatátvitelen alapszik. A szénhidrogén és geotermikus iparágakban használt „hagyományos” kamerák normál elektromechanikus kábelen továbbítják a video jelet. Ezeknek a kábeleknek a jelátvitele, különösen nagy adatátviteli sűrűség esetén igen rossz, ezért csak fekete-fehér, kis felbontású képeket tudnak továbbítani.

Az optikai kábelek megjelenésével a jelenlegi technológiai fejlődés ütemének jóvoltából (digitális tömörítés) mára megoldható, hogy színes, élő, FULL HD felbontású képet (videót) továbbítsunk optikai jelátvitellel. A Zerlux eszközében maga az érzékelő „hagyományos” kivitelű, viszont az eszközt hővédelemmel ellátva, a kamera 180 ⁰C –ig használható.

Az eszköz működéséhez szükséges energiát a beépített lithium elemek szolgáltatják. A korszerű áramkörök és érzékelő használatával a fogyasztás kellően alacsony szinten tartható.

A magas felbontású, így kiváló minőségű élő képet szolgáltató kamera gáz-, illetve vízkutakban használható. A Zerlux kamerával végzett szolgáltatás gyors és megbízható segítséget nyújt a kútban maradt eszközök azonosításában, illetve a mentés megtervezéséhez egyéb módon nem megszerezhető információt szolgáltat. A kamera hasznos továbbá termelőcsövek, lyukszerelvények ellenőrzésénél és a lerakódások kimutatásánál is.

A fejlesztés során a Geoinform működött közre a szénhidrogén-ipari előírásoknak megfelelő méretezések és eszközspecifikációk kialakításában, az optikai adatgyűjtés és -továbbítás megvalósításánál, valamint a terepi tesztek kivitelezésénél.

A Zerlux HD lyukkamera szolgáltatás a Geoinform optikai kábellel felszerelt műszerautóival érhető el.