Etika

A MOL-csoport mŇĪk√∂d√©s√©nek egyik legl√©nyegesebb √∂sszetevŇĎje az etikus magatart√°s ir√°nti elk√∂telezetts√©g. A versenypiaci kih√≠v√°soknak a MOL-csoport hossz√ļ t√°von √ļgy felelhet meg, ha egy√©ni √©s v√°llalati szinten is fokozott figyelmet ford√≠t a mor√°lis felelŇĎss√©gv√°llal√°sb√≥l fakad√≥ k√∂vetelm√©nyekre. A MOL-csoport j√≥ h√≠r√©t ugyanis csak a tisztess√©gre √©p√ľlŇĎ feddhetetlen √ľzleti magatart√°ssal √©s a jogszab√°lyok marad√©ktalan betart√°s√°val lehet megŇĎrizni. A MOL-csoport elk√∂telezett a tisztess√©ges piaci magatart√°snak megfelelŇĎ mŇĪk√∂d√©s mellett ez√©rt minden tagv√°llalat nagy hangs√ļlyt fektet arra, hogy az etikai √©rt√©kek √©s elv√°r√°sok a mŇĪk√∂d√©s√ľk sor√°n kompromisszumok n√©lk√ľl √©rv√©nyre jussanak. A MOL-csoport tiszteletben tartja az alapvetŇĎ emberi jogokat. A MOL-csoport a tisztess√©g √©s az √°tl√°that√≥s√°g k√∂vetelm√©ny√©nek val√≥ megfelel√©st szint√©n fontos alapelvnek tekinti ez√©rt a korrupci√≥ elleni k√ľzdelem a MOL-csoport v√°llalati strat√©gi√°j√°nak egyik alapvetŇĎ r√©sze.

A MOL-csoport valamennyi tagv√°llalat√°ra kiterjedŇĎ, √°tfog√≥ etikai menedzsment rendszer ker√ľlt l√©trehoz√°sra az etikai √©rt√©kek v√©delme tov√°bb√° annak √©rdek√©ben, hogy a MOL-csoport √ľzleti tev√©kenys√©g√©nek etikai alapjait tov√°bb erŇĎs√≠ts√ľk √©s az el√©rt eredm√©nyeket megŇĎrizz√ľk. Az etikai tudatoss√°g n√∂vel√©se √©s a hasonl√≥ esetek megelŇĎz√©se √©rdek√©ben, 2011-tŇĎl kezdve a MOL-csoport nemcsak az etikai bejelent√©sek sz√°m√°t hozza nyilv√°noss√°gra, hanem a felder√≠tett etikai v√©ts√©gek r√©szletes, anonim le√≠r√°s√°t is.

A MOL-Csoport etikai menedzsment rendszere

Etikai Kódex

A MOL-csoport tagv√°llalatainak (a MOL Nyrt. √©s az √°ltala ir√°ny√≠tott √∂sszes v√°llalkoz√°snak) minden vezetŇĎ tiszts√©gviselŇĎj√©nek √©s alkalmazottainak a K√≥dexnek megfelelŇĎen kell elj√°rnia. Minden √ľzleti partnernek meg kell kapnia a MOL-csoport √úzleti Partner Etikai K√≥dex√©t, mint a szerzŇĎd√©sek k√∂telezŇĎ mell√©klet√©t. A MOL Nyrt. Tulajdon√°ban l√©vŇĎ, de nem ellenŇĎrz√∂tt t√°rsas√°gok eset√©ben tudatos √©s folyamatos erŇĎfesz√≠t√©seket tesz√ľnk a K√≥dex v√©grehajt√°s√°ra √©s annak biztos√≠t√°s√°ra, hogy etikai norm√°inkat elfogadj√°k.

Etikai Tan√°cs

Az Etikai Tan√°cs alapvetŇĎ feladata a MOL-csoport etikus mŇĪk√∂d√©s√©nek biztos√≠t√°sa √©s az etikai panaszokat elb√≠r√°l√≥ egyedi d√∂nt√©sein kereszt√ľl a struktur√°lt etikai fejlŇĎd√©s √∂sszehangol√°sa a tagv√°llalatok k√∂z√∂tt. MŇĪk√∂d√©s√©t az Etikai Tan√°cs elj√°r√°si szab√°lyzata szab√°lyozza. Az Etikai Tan√°cs √°lland√≥ tagjai az egyes vezetŇĎk √©s a munkav√°llal√≥k k√©pviselŇĎi. Az Etikai Tan√°cs eln√∂ke k√ľlsŇĎ szak√©rtŇĎ a p√°rtatlan √©s tisztess√©ges elj√°r√°s valamint az etikai k√©pz√©s √©s kommunik√°ci√≥ koordin√°ci√≥s tev√©kenys√©g√©nek fel√ľgyelete √©s v√©delme √©rdek√©ben.

Etikai Megbízottak

Az Etikai Tan√°cs mŇĪk√∂d√©s√©t (pl. mŇĪk√∂d√©si panaszkezel√©si mechanizmusok, kivizsg√°l√°s, k√∂vetkezm√©nyek kezel√©s) a Csoport Etikai Megb√≠zott seg√≠ti. Feladataik ell√°t√°sa sor√°n az Etikai Tan√°csot √©s a Csoport Etikai Megb√≠zottat a Helyi Etikai Megb√≠zottak seg√≠tik, akiket a MOL-csoport azon tagv√°llalatainak munkav√°llal√≥i k√∂z√ľl neveznek ki a vezetŇĎ tiszts√©gviselŇĎk ahol a teljes munkaidŇĎben foglalkoztatott alkalmazottak sz√°ma meghaladja a h√ļsz fŇĎt.

Etikai Panaszkezelési Csatornák

A belsŇĎ √©s k√ľlsŇĎ szereplŇĎknek lehetŇĎs√©ge van az erk√∂lcsi k√∂telezetts√©gszeg√©st √≠r√°sban bejelenteni (postai √ļton, e-mailben, internetes rendszerben), vagy a h√©t minden napj√°n, √©jjel nappal √ľzemelŇĎ telefon√ľzenet-r√∂gz√≠tŇĎ rendszeren kereszt√ľl. Anonim panaszokat √©s k√©rd√©seket is be lehet ny√ļjtani, amelyek bizalmas kezel√©se biztos√≠tott. A MOL-csoport nem toler√°lja az etikai probl√©m√°kat felvetŇĎ szem√©lyekkel szembeni h√°tr√°nyos fell√©p√©st.

Etikai Kommunikáció

Az etikai norm√°kat rendszeresen kommunik√°lj√°k a belsŇĎ √©s a k√ľlsŇĎ √©rdekeltek fel√©. Az Etikai Tan√°cs √°ltal√°nos √©s anonim etikai √°ll√°sfoglal√°sokat tesz k√∂zz√© az etikai tudatoss√°g n√∂vel√©se √©rdek√©ben. Az √©ves etikai statisztik√°k √©s az etikai k√∂teless√©gszeg√©sek a MOL-csoport weboldal√°n, belsŇĎ h√°l√≥zat√°n, v√°llalati h√≠rleveleken √©s √©ves vezetŇĎi elŇĎad√°sokon anonimiz√°lt form√°ban k√∂zz√©t√©telre ker√ľlnek.

Etikai Tréning

Minden √ļj munkav√°llal√≥ megkapja az Etikai k√≥dex egy p√©ld√°ny√°t, √©s √≠r√°sban igazolja annak √°tv√©tel√©t. √Čvente h√°rom alkalommal minden alkalmazottnak etikai oktat√°son kell r√©szt vennie online, vagy tantermi k√©pz√©sen kereszt√ľl. A t√∂ltŇĎ√°llom√°sokon dolgoz√≥ munkav√°llal√≥knak h√°rom√©vente speci√°lis etikai k√©pz√©sen kell r√©szt venni√ľk. Minden vezetŇĎnek √©vente egyszer oktat√°st kell tartania a k√∂zvetlen al√°rendeltjeinek az etikai k√≥dexrŇĎl √©s a felmer√ľlt etikai esetekrŇĎl.

Etikai Monitoring

Az orsz√°g felelŇĎs√∂k √©s vez√©rigazgat√≥k √©vente k√∂telesek etikai vonatkoz√°s√ļ inform√°ci√≥kat szolg√°ltatni (pl. CoE bŇĎv√≠t√©s, k√©pz√©s). A vezetŇĎk etikai feladatait minden vezetŇĎ √©ves teljes√≠tm√©ny√©rt√©kel√©s√©be implement√°lni kell. Az etikus magatart√°st integr√°lni kell a munkav√°llal√≥i teljes√≠tm√©ny√©rt√©kel√©sbe.

Etikai Kockázatfelmérés

Az etikai kock√°zati m√°trix az etikai k√∂telezetts√©gszeg√©sek kock√°zatelemz√©s√©t tartalmazza hat√°s √©s val√≥sz√≠nŇĪs√©g szerint a kor√°bbi tapasztalatok √©s becsl√©sek alapj√°n kalkul√°lva. A MOL-csoport tagv√°llalatainak √∂n√©rt√©kel√©se sor√°n figyelembe kell venni a k√ľlsŇĎ int√©zm√©nyek √©ves jelent√©seit (pl. Transparency International, Human Rights Watch).

Etikai EllenŇĎrz√©s

A MOL-csoport tagv√°llalataiban √©s szervezeti egys√©geiben rendszeres belsŇĎ etikai ellenŇĎrz√©seket kell v√©gezni. Az etikai rendszert √∂t√©vente harmadik f√©lnek kell ellenŇĎriznie.

Amennyiben nem megfelelŇĎs√©get, vissza√©l√©st k√≠v√°n bejelenteni, k√©rj√ľk, l√©pjen kapcsolatba a CsoportszintŇĪ Complaince & Etika szervezettel vagy a helyi etikai megb√≠zottal.

A GEOINFORM Kft. Helyi Etikai Megbízottja:

Juh√°sz Anita
Etikai bejelentés fogadására szolgáló e-mail cím: speakup@geoinform.hu

MOL Group Etikai Tan√°cs:

Cím: MOL-csoport Etikai Tanács
1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 18.
e-mail: ethicscouncil@mol.hu ; speakup@molgroup.info
24 √≥r√°s √ľzenetr√∂gz√≠tŇĎs telefon: (+36 1) 464-1725 (k√ľlsŇĎ vonalr√≥l) vagy 21-725.
Az adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-52211/2012.

SPEAK-UP!
SZAB√ĀLYOZ√ĀSI NEM MEGFELELŇźS√ČGEK √ČS ETIKAI PROBL√ČM√ĀK BEJELENT√ČSE, ETIKAI K√ČRD√ČSEK BEK√úLD√ČSE

A MOL-csoport CsoportszintŇĪ Complaince & Etika szervezete v√°llalati panasz kezel√©si rendszert √ľzemeltet a CsoportszintŇĪ Etikai Megb√≠zott ir√°ny√≠t√°sa alatt az Etikai Tan√°cs Elj√°r√°si Rendje szerint amelyen kereszt√ľl megv√°laszol√°sra ker√ľlnek az etikai k√©rd√©sek, kivizsg√°l√°sra ker√ľlnek a bejelent√©sek √©s az Etikai Tan√°cs megvizsg√°lja a felmer√ľlt nem megfelelŇĎs√©geket.

https://mol.hu/hu/molrol/etika-es-megfeleles/speak-up

A T√°rsas√°ghoz √©rkezŇĎ bejelent√©sek, tov√°bb√° az etikai elj√°r√°s sor√°n keletkezŇĎ, vagy rendelkez√©sre bocs√°tott dokumentumok √©s inform√°ci√≥k bizalmas inform√°ci√≥nak minŇĎs√ľlnek √©s a T√°rsas√°g azokat megfelelŇĎ k√∂r√ľltekint√©ssel kezeli. Az etikai elj√°r√°sban r√©szt vevŇĎ valamennyi f√©l (Etikai Tan√°cs tagja, Csoport Etikai Megb√≠zott, Helyi Etikai Megb√≠zott, vizsg√°l√≥, bejelentŇĎ, tan√ļ, szak√©rtŇĎ, √©rintett szem√©ly stb.) k√∂teles ezen inform√°ci√≥kat bizalmasan kezelni.

Kapcsolódó anyagok

Etikai Kódex

Üzleti Partneri Etikai Kódex

Etikai bejelentések kezelésének rendje a MOL-csoportban

Etikai Management rendszer a MOL-csoportban