A kút termelvényében lévő szilárd anyag (homok) meghatározása és kezelése az olaj- és gáztermelés egyik fő feladata a földalatti gáztárolók esetében. A szilárd anyag megjelenése például a „gravel pack” meghibásodására utalhat. A homok jelenléte veszélyeztetheti a termelés biztonságát, mert a megjelenés akkor a legvalószínűbb, amikor a kutak nagy hozammal termelnek. Továbbá a homokszemcsék csökkentik a szerelvények élettartamát az intenzív eróziós hatás miatt.

A homokfigyelő rendszer fő előnye a termelvényben található szilárdanyag-tartalom (homok vagy mészkő por) meghatározása. Ezért a mérő és monitoring rendszer alapvető feladata, hogy jelezze a szilárdanyag megjelenését, annak mennyiségét. A mérési eredmény alapján a kút leállítására, vagy megvédésére vonatkozó intézkedések hozhatók meg.

A Geoinform intruzív típusú homokfigyelő rendszert fejlesztett ki: a homoktermelés által okozott erózió megváltoztatja az áramló termelvénybe helyezett mérőszonda fizikai tulajdonságait. A gáz behatol ebbe a mérőszondába, amint ezen egy lyuk keletkezik az erózió hatására.

Ennek a rendszernek a kalibrálását a helyszínen végezzük, ugyanolyan fizikai feltételekkel, amelyek jellemzőek a termelésre.

Rendszerünk nem érzékeny a többfázisú áramlásra, valamint öntisztító tulajdonságú. Mérhetünk vele más technológiai paramétereket is. Ezek az adatok egy vezeték nélküli kommunikációs hálózaton keresztül továbbíthatók a központi rendszer felé, bármilyen távolságra.

További információért forduljon hozzánk!