A Geoinform Kft. szeizmikus feldolgozĂł szervizegysĂ©gĂ©nek (SDP – seismic data processing service) tevĂ©kenysĂ©gi körĂ©be tartozik az olajipari kutatĂĄsok egy korai, de annĂĄl fontosabb szakaszĂĄnak lebonyolĂ­tĂĄsa. BĂĄr a szeizmikus feldolgozĂĄs alkotja az egysĂ©g munkĂĄjĂĄnak döntƑ többsĂ©gĂ©t, mĂ©rĂ©stervezĂ©ssel Ă©s terepi QC tevĂ©kenysĂ©ggel is foglalkozunk.

– MĂ©rĂ©stervezĂ©s:

Szeizmikus mĂ©rĂ©sek tervezĂ©se kĂŒlönösen a modern standardek mellett sokrĂ©tƱ gondolkodĂĄst Ă©s elƑrelĂĄtĂĄst igĂ©nyel (vertikĂĄlis Ă©s horizontĂĄlis felbontĂĄs, rendelkezĂ©sre ĂĄllĂł idƑ Ă©s pĂ©nz, kutatĂĄsi cĂ©l, elƑrelĂĄthatĂł feldolgozĂĄsi lĂ©pĂ©sek).

Ennek megfelelƑen a cĂ©l Ă©s egyben a legnagyobb kihĂ­vĂĄs a fentiek közötti megfelelƑ egyensĂșly megteremtĂ©se. SokĂ©ves tapasztalatunkkal Ă©s Omni Workshop szoftverĂŒnkkel professzionĂĄlis mĂ©rĂ©stervezĂ©ssel ĂĄllunk ĂŒgyfeleink rendelkezĂ©sĂ©re.

– Terepi QC:

A QC geofizikus folyamatos technikai tĂĄmogatĂĄst nyĂșjt a megbĂ­zĂł kĂ©pviselƑjĂ©nek, informĂĄciĂłt szolgĂĄltat a projekt elƑrehaladĂĄsĂĄrĂłl Ă©s az adatok minƑsĂ©gĂ©rƑl.
A QC/QA a projekt indítåsakor segíti a mérés paramétereinek véglegesítését.
A mĂ©rĂ©s sorĂĄn biztosĂ­tja a megfelelƑ adatkezelĂ©st Ă©s adatmentĂ©st, a szeizmikus, geodĂ©ziai valamint kiegĂ©szĂ­tƑ adatok minƑsĂ©gellenƑrzĂ©sĂ©t. ElkĂ©szĂ­ti a QA adatokat Ă©s ĂĄbrĂĄkat.
A projekt lezåråsakor véglegesíti és åtadja a mérési adatokat és a feldolgozåsról zårójelentést készít.

– AlapfeldolgozĂĄs:

CĂ©gĂŒnk nĂ©gy Ă©vtizedes tapasztalattal rendelkezik a digitĂĄlis szeizmikus adatfeldolgozĂĄs terĂŒletĂ©n. Ez idƑ alatt ĂĄllandĂł fejlesztĂ©sek biztosĂ­tottĂĄk a feldolgozĂĄsi szolgĂĄltatĂĄs folyamatos korszerƱsĂ­tĂ©sĂ©t Ă©s csĂșcsminƑsĂ©gĂ©t. A CGG (Geovation, GeoCluster) Ă©s a Schlumberger/WesternGeco (Omega2), illetve a Halliburton (ProMAX) ĂĄltal fejlesztett szoftvereink szakĂ©rtƑ kezekben garanciĂĄt jelentenek a minƑsĂ©gre.

– PSTM:

A PSTM mĂĄra a szeizmikus idƑfeldolgozĂĄs klasszikus egysĂ©gĂ©vĂ© vĂĄlt. CĂ©gĂŒnk sokĂ©ves gyakorlata biztosĂ­tja a kivĂĄlĂł Ă©s egyenletes minƑsĂ©get. A PSTM-feldolgozĂĄsra alternatĂ­vakĂ©nt rendelkezĂ©sĂŒnkre ĂĄll a kĂ©t piacvezetƑ szoftvergyĂĄrtĂł rendszere: a CGG Geovation Ă©s a Schlumberger/WesternGeco Omega2.

– PSDM:

A szeizmikus kĂ©palkotĂĄs szĂĄmos alapvetƑ problĂ©mĂĄjĂĄra a mĂ©lysĂ©gmigrĂĄciĂł adja meg a vĂĄlaszt. Folyamatosan bƑvĂŒlƑ kĂ­nĂĄlatunknak mĂĄra alapvetƑ elemĂ©vĂ© vĂĄlt a Kirchhoff PSDM. A mĂ©lysĂ©gmigrĂĄciĂł ugyanakkor nem csupĂĄn a feldolgozĂĄs rĂ©szĂ©nek tekinthetƑ, elƑremutat az Ă©rtelmezĂ©si feladatokra is, Ă­gy egy ĂĄtfogĂł munkafolyamatkĂ©bnt tekinthetĂŒnk rĂĄ, amelynek szakszerƱ implementĂĄlĂĄsĂĄra az Omega2 Ă©s a Petrel szofverek ĂĄllnak rendelkezĂ©sĂŒnkre.

– Gyors feldolgozĂĄs

A terepi mĂ©rĂ©sekkel pĂĄrhuzamosan futĂł gyorsĂ­tott feldolgozĂĄssal a mĂ©rĂ©sek befejezĂ©se utĂĄn rövid idƑn belĂŒl Ă©rtelmezĂ©sre kĂ©sz elƑzetes eredmĂ©ny adhatĂł.
Az Ă­gy kapott feldolgozĂĄs szerkezeti kiĂ©rtĂ©kelĂ©se az esetek nagy rĂ©szĂ©ben a vĂ©gleges feldolgozĂĄst megközelĂ­tƑ minƑsĂ©gƱ.

– ÚjrafeldolgozĂĄs

KorĂĄbbi, gyakran papĂ­r alapĂș Ă©szlelƑi jelentĂ©seken dokumentĂĄlt, megviselt ĂĄllapotĂș digitĂĄlis mĂĄgnesszalagokra mentett archĂ­v szeizmikus mĂ©rĂ©seket a legmodernebb szoftverek, hardverek Ă©s feldolgozĂĄsi eljĂĄrĂĄsok alkalmazĂĄsĂĄval Ășjra feldolgozzuk, mely az esetek többsĂ©gĂ©ben lĂĄtvĂĄnyos minƑsĂ©gjavulĂĄst eredmĂ©nyez.

– Statikus megoldĂĄsok

A laza rĂ©teg vĂĄltozatossĂĄga okozta problĂ©mĂĄk megoldĂĄsĂĄnak legmegfelelƑbb mĂłdja a geolĂłgiai ismeretek integrĂĄlĂĄsa a lazarĂ©teg-modellbe. Gyakran hasznĂĄlt statikusszĂĄmĂ­tĂĄsi mĂłdszereink: uphole alapĂș modell, refrakciĂłs statikus, tomografikus statikus, geolĂłgiai modell.
A statikus szĂĄmĂ­tĂĄs kidolgozĂĄsa a CDP Consultinggal valĂł Ă©vtizedes egyĂŒttmƱködĂ©s eredmĂ©nye.

– VSP

Az SDP stabil hĂĄttĂ©rrel Ă©s kapacitĂĄssal rendelkezik Ășj Ă©s archĂ­v VSP feldolgozĂĄs terĂ©n is (nulla offszetes, offszetes Ă©s walkaway VSP).

– EgyĂ©b

SokĂ©ves tapasztalattal rendelkezĂŒnk kartridzsok beolvasĂĄsĂĄban Ă©s az adataik ellenƑrzött mentĂ©sĂ©ben. Évente ĂĄtlagosan 1000 szalagot mentĂŒnk le kĂŒlönbözƑ megrendelƑink rĂ©szĂ©re. Nagy gyakorlatot szereztĂŒnk 2D Ă©s 3D SPS-fĂĄjlok kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben rĂ©gi papĂ­rdokumentĂĄciĂłk felhasznĂĄlĂĄsĂĄval.