A Geoinform Kft. szeizmikus feldolgozó szervizegységének (SDP – seismic data processing service) tevékenységi körébe tartozik az olajipari kutatások egy korai, de annál fontosabb szakaszának lebonyolítása. Bár a szeizmikus feldolgozás alkotja az egység munkájának döntő többségét, méréstervezéssel és terepi QC tevékenységgel is foglalkozunk.

– Méréstervezés:

Szeizmikus mérések tervezése különösen a modern standardek mellett sokrétű gondolkodást és előrelátást igényel (vertikális és horizontális felbontás, rendelkezésre álló idő és pénz, kutatási cél, előrelátható feldolgozási lépések).

Ennek megfelelően a cél és egyben a legnagyobb kihívás a fentiek közötti megfelelő egyensúly megteremtése. Sokéves tapasztalatunkkal és Omni Workshop szoftverünkkel professzionális méréstervezéssel állunk ügyfeleink rendelkezésére.

– Terepi QC:

A QC geofizikus folyamatos technikai támogatást nyújt a megbízó képviselőjének, információt szolgáltat a projekt előrehaladásáról és az adatok minőségéről.
A QC/QA a projekt indításakor segíti a mérés paramétereinek véglegesítését.
A mérés során biztosítja a megfelelő adatkezelést és adatmentést, a szeizmikus, geodéziai valamint kiegészítő adatok minőségellenőrzését. Elkészíti a QA adatokat és ábrákat.
A projekt lezárásakor véglegesíti és átadja a mérési adatokat és a feldolgozásról zárójelentést készít.

– Alapfeldolgozás:

Cégünk négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a digitális szeizmikus adatfeldolgozás területén. Ez idő alatt állandó fejlesztések biztosították a feldolgozási szolgáltatás folyamatos korszerűsítését és csúcsminőségét. A CGG (Geovation, GeoCluster) és a Schlumberger/WesternGeco (Omega2), illetve a Halliburton (ProMAX) által fejlesztett szoftvereink szakértő kezekben garanciát jelentenek a minőségre.

– PSTM:

A PSTM mára a szeizmikus időfeldolgozás klasszikus egységévé vált. Cégünk sokéves gyakorlata biztosítja a kiváló és egyenletes minőséget. A PSTM-feldolgozásra alternatívaként rendelkezésünkre áll a két piacvezető szoftvergyártó rendszere: a CGG Geovation és a Schlumberger/WesternGeco Omega2.

– PSDM:

A szeizmikus képalkotás számos alapvető problémájára a mélységmigráció adja meg a választ. Folyamatosan bővülő kínálatunknak mára alapvető elemévé vált a Kirchhoff PSDM. A mélységmigráció ugyanakkor nem csupán a feldolgozás részének tekinthető, előremutat az értelmezési feladatokra is, így egy átfogó munkafolyamatkébnt tekinthetünk rá, amelynek szakszerű implementálására az Omega2 és a Petrel szofverek állnak rendelkezésünkre.

– Gyors feldolgozás

A terepi mérésekkel párhuzamosan futó gyorsított feldolgozással a mérések befejezése után rövid időn belül értelmezésre kész előzetes eredmény adható.
Az így kapott feldolgozás szerkezeti kiértékelése az esetek nagy részében a végleges feldolgozást megközelítő minőségű.

– Újrafeldolgozás

Korábbi, gyakran papír alapú észlelői jelentéseken dokumentált, megviselt állapotú digitális mágnesszalagokra mentett archív szeizmikus méréseket a legmodernebb szoftverek, hardverek és feldolgozási eljárások alkalmazásával újra feldolgozzuk, mely az esetek többségében látványos minőségjavulást eredményez.

– Statikus megoldások

A laza réteg változatossága okozta problémák megoldásának legmegfelelőbb módja a geológiai ismeretek integrálása a lazaréteg-modellbe. Gyakran használt statikusszámítási módszereink: uphole alapú modell, refrakciós statikus, tomografikus statikus, geológiai modell.
A statikus számítás kidolgozása a CDP Consultinggal való évtizedes együttműködés eredménye.

– VSP

Az SDP stabil háttérrel és kapacitással rendelkezik új és archív VSP feldolgozás terén is (nulla offszetes, offszetes és walkaway VSP).

– Egyéb

Sokéves tapasztalattal rendelkezünk kartridzsok beolvasásában és az adataik ellenőrzött mentésében. Évente átlagosan 1000 szalagot mentünk le különböző megrendelőink részére. Nagy gyakorlatot szereztünk 2D és 3D SPS-fájlok készítésében régi papírdokumentációk felhasználásával.